Prof. Dr. Hannah Schildberg-Hörisch

Professorin für Angewandte Mikroökonomie

Düsseldorf Institute for Competition Economics (DICE)
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf
Universitätsstr. 1

Gebäude 24.31 Raum 01.16

undefinedE-Mail

undefinedCV

Akademische Laufbahn

2004-2008

Promotionsstudium in Volkswirtschaftslehre, Universität München (LMU)

Gastwissenschaftlerin, Stockholm School of Economics

2002-2003

University of California, Berkeley, Ph.D.-Kurse, USA

2001-2004

Diplom-Volkswirtin, Universität Mannheim

1999-2001

Zwischenprüfung in Volkswirtschaftslehre, Politikwissenschaft, Umweltwissenschaft, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg

Positionen

Seit 9/2016

Professur für Angewandte Mikroökonomie, Düsseldorfer Institut für Wettbewerbsökonomie (DICE), Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf

Seit 7/2013

IZA Research Fellow

1/2010 – 8/2016

Center for Economics and Neuroscience (CENs), Universität Bonn

5/2009 – 8/2016

Promovierte wissenschaftliche Mitarbeiterin, Institut für Angewandte Mikroökonomie, Universität Bonn

3/2008 – 4/2009

Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie, Berlin

5/2004 – 2/2008

Wissenschaftliche Mitarbeiterin, Seminar für Wirtschaftstheorie, Universität München (LMU)

Repräsentative Veröffentlichungen

Aktuelle Forschung

• Deckers, T., Falk, A., Kosse, F. & Schildberg-Hörisch, H., "How does socio-economic status shape a child’s personality?", SFB/TR 15 Discussion Paper 450, revise & resubmit Journal of Political Economy.
  • Gerhardt, H., Schildberg-Hörisch, H. & Willrodt, J., "Does self-control depletion affect risk attitudes?", erscheint in European Economic Review.
  • Feess, E., Schildberg-Hörisch, H., Schramm, M. & Wohlschlegel, A., "The impact of fine size and uncertainty on punishment and deterrence: theory and evidence from the laboratory", IZA Discussion Paper 9338.
  • Deckers, T., Falk, A., Kosse, F. & Schildberg-Hörisch, H., "The formation of prosociality: causal evidence on the role of social environment", IZA Discussion Paper 9861, revise & resubmit Journal of Political Economy.
  • Golsteyn, B. & Schildberg-Hörisch, H., "Challenges in research on preferences and personality traits: Measurement, stability, and inference", Journal of Economic Psychology 60 (2017), 1-126.
  • Friehe, T. & Schildberg-Hörisch, H., "The individual and joint performance of economic preferences, personality, and self-control in predicting norm enforcement behavior", erscheint in European Journal of Law and Economics.
  • Friehe, T. & Schildberg-Hörisch, H., "Crime and self-control revisited: Disentangling the effects of self-control on risk and social preferences", International Review of Law and Economics 49 (2017), 23–32.

Lehr- und Forschungsinteressen

• Angewandte Mikroökonomie